Wonen

Vogeldiefstal voorkomen

Houd uw vogels veilig met deze tips

Als u een vogelhouder bent, dan bent u dat waarschijnlijk uit liefde voor deze dieren. Omdat de waarde van vogels de afgelopen jaren flink gestegen is, zijn ze helaas een populaire prooi van dieven. Dieven zijn vaak gericht op zoek naar de beestjes en als u uw vogels niet goed beveiligd kan een dief uw zorgvuldig opgebouwde verzameling in een hele korte tijd wegroven. Dat wilt u natuurlijk niet. Gelukkig hebben we in dit blog enkele tips voor u waarmee u uw vogels veilig en gelukkig houdt!

Kies de juiste plek

De bescherming van uw dierbare (en kostbare) vogels begint al voordat u de volière geplaatst heeft. Het is dus van belang dat u goed nadenkt over waar u deze plaatst. Naast het welzijn van de dieren is het goed om de volière zo te plaatsen dat de buitenwereld deze niet goed kan zien. Zo weten potentiële dieven ook niet dat u vogels heeft. Zorg er dus voor dat ze niet te zien zijn vanaf een openbare plek of weg. Dit kan door ze daar simpelweg niet voor te plaatsen of door de vogels af te schermen met een heg of een schutting.

Neem voorzorgsmaatregelen

Verkoopt u een vogel via marktplaats? Dan kan het leuk klinken om vol trots uw verzameling te tonen aan de koper. Het is echter af te raden om dit te doen! U kunt namelijk een onwelwillend individu in huis hebben gehaald die u daarna graag wat vogels armer maakt. Hierbij is het ook wijs om te letten op hoe u voeding besteld en laat bezorgen. Koopt u bij een onbekende 100 kg aan vogelvoeding in, dan weet deze partij ook wel dat u een flinke vogelverzameling heeft. En wie weet of die partij wel goede bedoelingen heeft? Let er, bij zowel inkoop als verkoop op, dat u alleen zaken doet met personen en bedrijven die bekend zijn en achtergrond checks hebben doorstaan. En verkoop vogels alleen via vogelbeurzen.

Ga voor de juiste camerabeveiliging

Het beste middel om uw volière te beschermen is met bewakingscamera’s. De juiste set van zichtbaar geplaatste, meerdere camera’s schrikt niet alleen inbrekers af maar het helpt ook met de verzekering en met de bewijsvoering van een eventueel politieonderzoek. Bij het installeren van camera’s, zorg ervoor dat deze aan de volgende eisen voldoen voor optimaal nut:

  • Zorg voor hoge resolutie camera’s, het liefst een IP-camera met van minimaal 2 megapixels
  • Ga voor IP bullet-camera’s die ook buiten opgehangen kunnen worden
  • Zorg voor camera’s met goed nachtzicht zoals een Starlight functie en/of infrarood

Uw vogels altijd veilig

Met deze tips kunt u uw vogels alvast goed beveiligen tegen inbrekers en andere ongewenste gasten. Zo heeft u alleen maar meer plezier van uw mooie hobby. U kunt voor uw voliere natuurlijk ook zelf een camerasysteem samenstellen. Heeft u nog tips hiervoor of andere adviezen voor het beveiligen van vogels? laat het ons weten via het contactformulier.